Concert aniversar : Ateneul Român – 130 de ani de la inaugurare

Miercuri, 7 martie la ora 19, în Sala mare a Ateneului Român, Corul Filarmonicii “George Enescu” propune un concert aniversar menit să marcheze împlinirea a 130 de ani de la inaugurarea clădirii-emeblemă a culturii românești, în fața întregii lumi.

O conferință susținută de scriitorul Alexandru Odobescu marca, în urmă cu 130 de ani, deschiderea porților Ateneului Român pentru marele public din București și din țară. Omagiem astăzi aceast moment cu un program menit să pună în valoare istoria muzicii romnești, ce s-a scris, și ea, între ziduile acestei clădiri splendide. Eduard Wachmann a fost primul dirijor al orchestrei simfonice a primei și celei mai vechi Filarmonici din țară, și a treia ca existență din Europa, după Viena și Budapesta. Eduard Wachmann a fost și compozitor. Din creația lui am ales Liturghia nr. 2 , o partitură în primă audiție pe o scenă de concert.Ne aflăm în Postul comun al Sărbătorilor Pascale și propunem alte două lucrări religioase, Motetele op. 29 de Johannes Brahms. Cel de al doilea motet este prezentat în primă audiție pe scena Ateneului Român. Partiturile semnate Giuseppe Verdi și Pietro Mascagni au și ele legături strânse cu istoria clădirii pe care o onorăm. Verdi s-a numărat și se numără printre cei mai iubiți compozitori ai publicului românesc. Iar Mascagni a dirijat în perioada interbelică, Orchestra simfonică a Filarmonicii, pe scena Sălii mari a Ateneului Român.

Avem și invitații, membrii ai orchestrei simfonice a Filarmonicii “George Enescu » adunați în formația Atheneum Brass Quintet. Ei vor interpreta, în sonorități proprii, lucrări celebre de Johann Pachelbell și Wolfgang Amadeus Mozart.

Ne bucurăm că publicistul Sever Voinescu a acceptat să prefațeze acest conce omagial deosebit de important pentru noi și pentru instituția căreia îi aparținem declară maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul corului.

Miercuri, 7 martie, ora 19, Ateneul Român
Corul Filarmonicii “George Enescu”
Dirijor – Iosif Ion Prunner
La pian – Andrei Licareţ
Cu participarea – Atheneum Brass Quintet:
Oleg Răileanu -trompetă
Octavian Bogdan – trompetă
Ioan Gabriel Luca – corn
Florin Pane – trombon
Laurenţiu Sima – tubă

Program:

Eduard Wachmann
Liturghia nr. 2
Johann Pachelbel
Kanon
Wolfgang Amadeus Mozart/ Atheneum Brass Quintet
On Mozart
Johannes Brahms
Două motete, op. 21
Giuseppe Verdi
Corul sclavilor din opera Nabucco
Pietro Mascagni
Scena din biserică din opera Cavalleriarusticana

Prezentare: Sever Voinescu

Concert dedicat aniversării a 130 de ani de la inaugurarea clădirii AteneuluiRomân

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *