Birdman un film de Oscar

“Birdman” sau “Virtutea ignorantei”, este un film american lansat cu 3 ani in urma, in anul 2014. Filmul este o comedie neagra si drama, scenariul sau fiind scris de Alejandro Gonzalez Inarritu. De astfel, Alejandro Gonzalez Inarritu este cel care a si produs si regizat filmul. La gala premiilor Oscar din 2015, regizorului i-au revenit trei statuete: pentru filmul anului, cel mai bun scenariu original si cea mai buna regie.

Distributia a fost asigurata de Michael Keaton (in rol principal – Riggan Thomson/ Birdman) si de Zach Galifianakis (Jake, prietenul si avocatul lui Riggan), Edward Norton (Mike Shiner, actor Broadway), Andrea Riseborough (Laura, actrita), Amy Ryan (Sylvia Thomson, fosta sotie a lui Riggan), Emma Stone (Sam Thomson, fiica lui Riggan) si Naomi Watts (Lesley, actrita).
Riggan Thomson (Keaton), intruchipeaza povestea unui actor faimos pentru rolul lui de super-erou, care incearca sa monteze o adaptare a povestii lui Raymond Carver pe Broadway. Cele mai multe dintre cadrele filmate pentru “Birdman” s-au realizat o singura data, aceasta idee stand la baza conceptiei filmului. Pentru un astfel de efect este necesara o abordare atipica a productiei.

Scenariul a fost scris in doi ani, iar castingul a fost realizat pe durata a mai multor saptamani de repetitii meticuloase.

Filmul a fost realizat in New York City in primavara anului 2013, cu un buget de 16.5 milioane dolari, fiind finantat in comun de Fox Searchlight Pictures, Regency Enterprises si Worldview Entertainment. A avut premiera anul urmator, in august, deschizand al 71-lea Festival International de Film de la Venetia. Filmului i-au fost aduse laude dar a fost si indelung criticat. A castigat totusi Premiul Oscar pentru cel mai bun film, pentru cu cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu original. A castigat, de asemenea, si premiul pentru cel mai bun actor intr-un musical sau comedie (Keaton), dar si pentru cel mai bun scenariu la Premiile Globul de Aur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *