Cum se impaca Covid-19 cu programul tau la sala

Salile de forta s-au redeschis si speram ca e ceva permanent, dar acum ai de respectat ceva mai multe reguli decat inainte. Mult mai multe.

La unele sali va trebui sa te programezi din timp, ti se va lua temperatura, si vei fi interogat ca sa dai din casa orice simptome de Covid-19 ai putea avea.

Inainte de a incepe sa mergi din nou la miscare, deci, ar fi bine sa dai un telefon si sa ceri detalii despre mai multe lucruri. Trebuie sa te intereseze frecventa cu care sunt igienizate aparatele si prin ce metode, limitele de acces in sala si daca angajatii poarta masca.

Foarte multa lume a ales sa renunte la sala de fitness cumparand o bicicleta eliptica si alte aparate pentru acasa, unde pot controla in totalitate igiena, insa pentru unii avantajele mersului la sala nu pot fi reproduse decat mergand la sala! Iata cateva sfaturi pentru a fi in siguranta.

Primul pas

Atunci cand distantarea sociala e dificil de realizat, OMS recomanda utilizarea unei masti din material reutilizabil in defavoarea celei medicale, care e mult mai utila in unitatile spitalicesti.

Manusile de unica folosinta nu sunt atat de eficiente pe cat ar crede lumea. S-au facut niste teste care au scos la iveala nereguli grave in modul in care lumea poarta manusile, cantitatea de bacterii gasita pe manusi fiind peste cea gasita pe maini. Acest lucru se crede ca se datoreaza instinctului de a ne spala pe maini atunci cand le simtim murdare, pe cand manusile nu au acest avantaj. OMS recomanda deja spalarea pe maini cu apa si sapun, dar nu si pe manusi, deoarece acestea ar trebui aruncate dupa orice simpla utilizare, iar asta nu se intampla in realitate.

Echipamentul tau de baza pre-sala trebuie sa contina neaparat o sticla de igienizant, chiar daca ti se transmite ca exista si la fata locului. Mai ai nevoie de o sticla de apa pentru hidratare si un prosop.

Igiena aparatelor

In momentul in care intri in sala trebuie sa te lovesca mirosul de dezinfectant, altfel nu e bine. Nu e bine deloc. Toate salile de forta si fitness sunt obligate prin lege sa dezinfecteze si igienizeze cu substante omologate benzile da alergare, bicicletele si restul aparatelor. De la tine asteptarea e sa stergi aparatul de transpiratie inainte si dupa folosire.

Nu uita ca programul unor sali se poate modifica in aceasta perioada din cauza acestor procedee costisitoare de timp.

Bicicletele eliptice la distanta!

Fie ca pedalezi pe bicicleta sau faci speed walking pe banda de alergare, vei fi nevoit sa te antrenezi fara vecini imediati. Regulile de distantare obliga salile sa lase o distanta de 2 metri intre aparate, ceea ce insemna ca benzile din dreapta si din stanga ta vor ramane goale.

De fapt orice spatiu de 2 metri din jurul tau ar trebui sa fie cat mai liber, indiferent ca esti sau nu la sala. Sporturile unde ar putea exista contact prezinta un risc ridicat, deci daca iti place fotbalul in sala ai putea sa te gandesti de doua ori daca nu poti exersa cumva altfel, mai in siguranta.

Yoga

Orice echipament fitness trebuie igienizat, insa unele sunt mai problematice si cer atentie mai mare. Saltelele, mingile, rolele si celelalte accesorii pentru yoga se igienizeaza mai greu si e indicat sa fie evitate pe cat posibil. Daca poti, adu-ti de acasa propriile accesorii.

Atat la yoga cat si la alte exercitii efectuate in grup e important de stiut ca exista studii ce au observat o raspandire accelerata a infectiei in grupurile foarte active cu mai multi de 20 participanti. Acest efect nu a fost observat si in grupurile de maxim 10 participanti, deci sperante exista!

Schimba-ti rutina

Dupa ce te dai jos de pe bicicleta esti transpirat si cel mai bun lucru pe care ti-l poti imagina in continuare e sa intri la un dus revigorant inainte de a merge acasa.

Rezista tentatiei! Mai ales persoanele in varsta si cele cu risc ridicat ar trebui sa sara peste acest pas si sa astepte pana ajung acasa pentru a face dus.

Chiar daca salile pretind ca esti total in siguranta, riscul e mare. Ia-ti toate masurile de precautie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *