Profesia nobila si responsabila a medicului, se bazeaza pe sarcini dificile, cum ar fi, sa-i ajute pe oameni si sa le salveze vietile. Medicii si asistentele medicale in procesul muncii lor, au nevoie de haine confortabile, in care sa se imbrace in cursul intregului timp de lucru si de manusi chirurgicale sau manusi latex. Purtarea de halate medicale face parte din responsabilitatile lor, indiferent daca sunt stagiari, ofera consultatii in spital sau se afla in sala de operatie. Pentru a cumpara un halat medical, este necesar sa tii cont de anumite caracteristici ale croirii acestui articol de imbracaminte si sa alegi cele mai convenabile halate, precum si tesatura potrivita.
Deoarece halatul medical este o uniforma simpla si monotona, lucratorii din diferite industrii medicale, au ajuns la concluzia ca trebuie sa se imbrace mai confortabil si sa nu se streseze cu un anumit stil de imbracaminte. Chiar si in acest domeniu, moda isi spune cuvantul, iar daca un halat medical simplu ramane in nuantele traditionale albe, atunci spectrul de culori al costumului medical a suferit un fel de evolutie, intr-o perioada de timp destul de lunga. Se poate spune ca uniforma medicala la moda, a atins noi culmi.
Asigurarea confortului
Imbracamintea medicala este produsa in diferite stiluri, ceea ce face posibila nu numai imbunatatirea confortului la purtare, ci si ca lucratorii din domeniul sanatatii sa se simta in largul lor si la moda. Libertatea de miscare si confortul in procesul de munca, joaca un rol important si adesea devin o conditie pentru munca benefica a unui medic pe tot parcursul zilei si chiar a noptii. Aceasta este o conditie foarte importanta si necesara in acest domeniu. La urma urmei, chiar si viata unui medic depinde de starea de spirit si de capacitatea sa de a lucra. Rigiditatea miscarilor intr-un halat medical precar, poate actiona subconstient asupra starii de lucru a medicului si il poate impiedica sa-si indeplineasca indatoririle profesionale.
Cum sa alegi materialul si culoarea unui halat medical
Baza pentru croirea unui halat medical pentru femei si barbati, poate fi o panza sau bumbac natural sau un amestec de fibre sintetice si naturale. Avantajele utilizarii bumbacului la fabricarea de halate medicale sunt cunoscute. Tesaturile naturale sunt usoare, sunt mai confortabile, organismul poate respira, iar transpiratia nedorita se reduce considerabil. Dezavantajul acestui tip de tesatura este schimbarea rapida a aspectului, a deformarii, a nivelului scazut de intindere si, de asemenea, a durabilitatii. Daca medicul de pe tura de noapte se va culca cateva minute, atunci halatul in cateva secunde se vor transforma intr-o haina botita. Prin urmare, in acest caz, utilizarea tesuturilor naturale nu este recomandabila.
Avantaje halat medical din material sintetic
Utilizarea amestecului de tesaturi, din materiale sintetice cu materiale naturale, imbunatateste proprietatile fizice ale halatului medical, sporind rezistenta, rezistenta la uzura, gradul de extensibilitate etc. Materialul sintetic este usor de spalat si calcat, se rupe mai rar si este potrivit pentru sezoanele reci. Purtarea mai putin confortabila a unui halat medical, devine un dezavantaj. Cerintele speciale se pun mereu pe imbracamintea medicala, cum ar fi capacitatea tesaturii de a absorbi sangele, in cazul unui chirurg si posibilitatea dezinfectiei sale. Daca sangele este foarte greu de curatat dintr-o tesatura naturala, atunci materialul sintetic poate combate cu usurinta aceste pete.