Apple datoreaza 13 miliarde de Euro bugetului irlandez

O ancheta a Comisiei Europene, care s-a intins pe lungimea a trei ani de zile, a stabilit ca Irlanda a oferit ilegat facilitati fiscale companiei Apple, si anume plata intre 0.005% si 1% din profiturile facute de companie in Europa. Da, e cel putin interesant, dar intr-adevar se pare ca Apple a platit in anul 2014 taxe echivalente cu doar 0.005% din profitul anual al acestei companii gigant.

Aceasta inginerie financiara se derula prin intermediul unor “head offices” fantoma, care existau doar virtual, neplatind taxe de niciun fel. Companiile prin care firma americana isi desfasoara activitatile in Europa sunt Apple Sales International si Apple Operations Europe

Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurenta a subliniat ca:

“Statele membre nu pot oferi facilități fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigația Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat Apple facilități fiscale ilegale, care au permis acestei companii să plătească taxe semnificativ mai mici decât alte companii timp de mai mulți ani. Grație acestui tratament preferențial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014”.

Evident, guvernul irlandez neaga faptul ca ar fi oferit tratament fiscal preferential si se pregateste sa faca recurs.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *