Situatia economica in Romania este departe de a fi cea mai propice pentru o afacere, dar totusi exista destule posibilitati si oportunitati pentru dezvoltarea unui business decent.
In cazul unui startup, exista destule programe, multe dintre ele sustinute de fonduri europene, care ajuta un antrerenor la inceput de drum, oferindu-i finantarea necesara. Daca insa nu va incadrati in niciun program de acest tip, formula unui credit IFN poate fi solutia salvatoare. IFN-urile sunt Institutii Financiare Nebancare care acorda credite in timp mult mai scurt si cu mult mai putine verificari ale dosarelor de imprumut.
Alt caz in care putem apela la un imprumut pe firma este acela in care am ajuns intr-un blocaj financiar, lucru care impiedica functionarea firmei si ameninta cu falimentul. Toti cei care au sau au avut o afacere stiu cum este cand ai o multime de plati de facut, dar si o multime de incasari in asteptare. Cand incasarile se lasa asteptate, debitorii neplatind conform contractelor sau intelegerilor, se ajunge la blocaj, fiindca desi, teoretic, firma merge bine si face profit pe hartie, banii sunt in alta parte. Creditorii pot accepta asemenea situatie pe termen scurt, dar pana la urma daca nu le platim ajung si ei in aceeasi situatie a blocajului financiar.
Ce e de facut in cazul in care am ajuns intr-un blocaj financiar?
In primul rand analizam situatia facturilor emise si neincasate, apoi identificam posibilitatile de a recupera din sumele respective. Daca probabilitatea de a recupera fara somatii sau procese civile este mica, probabil ca este momentul sa apelam la un IFN care ofera servicii de factoring. Prin factoring putem primi rapid 80% din valoarea facturilor emise si neincasate, doar cesionand respectivele creante catre respectivul IFN cu care facem contractul de factoring. Recuperarea respectivelor creante este, din acel moment, problema IFN-ului. Indiferent daca acesta recupereaza sumele si indiferent cand, noi ramanem cu 80% din valoare, ceea ce poate fi un adevarat balon de oxigen in deblocarea activitatii afacerii noastre.
Aproximativ acelasi lucru se poate face, cu ajutorul oferit de IFN-uri prin serviciile de scontare Bilete la Ordin si Cecuri. Prin acest serviciu puteti primi acelasi procent de 80% din valoarea acestor creante, doar cesionandu-le catre IFN-ul care va vireaza banii in cont in chiar ziua semnarii contractului de cesiune al creantelor mai sus amintite.
Ultimele doua servicii sunt extrem de tentante fiindca nu indatoreaza firma cu absolut nimic si ne scapa de o munca enervanta si sacaitoare, respectiv recuperearea createlor de la rau platnici.
Totusi, in cazurile in care cele doua metode de mai sus nu se pot aplica, din varii motive, un credit pe firma obtinut rapid este cea mai potrivita alegere a unui manager de firma competent.