Lichenul plat este o afecțiune inflamatorie a pielii, caracterizată printr-o erupție cutanată, neinfecțioasă, la nivelul brațelor și picioarelor, cu leziuni roz sau mov purpuriu.
Alte părți ale corpului pot fi, de asemenea, afectate de lichenul plat, inclusiv gura, unghiile, scalpul, vulva, vaginul și penisul. Implicarea în scalp poate duce la pierderea părului, uneori permanentă.
Nimeni nu știe exact cauzele aparitiei acestei afectiuni. Cu toate acestea, știm că poate fi declanșată prin administrarea anumitor medicamente, inclusiv diuretice tiazidice, antimalarice și fenotiazine (un grup de medicamente tranchilizante cu acțiune antipsihotică).
Un număr semnificativ de specialiști în dermatologie consideră că ar putea fi o boală autoimună.De obicei apare la persoanele cu vârsta peste 30 de ani.
Cauzele lichenului plat
Experții nu sunt siguri de cauzele exacte. Mulți cred că este o tulburare autoimună, în care sistemul imunitar atacă greșit țesuturile sănătoase.
Următoarele sunt cunoscute despre lichenul plat:
Non-ereditara, nu pare a fi o afectiune ereditară.
Non-infecțioasă, nu este o afecțiune infecțioasă
Non-canceroasa, nu este o formă de cancer.
Nu este legată de nutritive, totuși, alimentele picante, sucurile de citrice și produsele din tomate pot agrava simptomele dacă există răni deschise în gură.
Unele cauze ale lichenului plat se presupune că implică următoarele:
Medicamente
Uneori acesta poate apărea ca o reacție la anumite medicamente, inclusiv:
- beta-blocante, medicamente comune utilizate pentru tratarea problemelor cardiovasculare
- medicamente anti-inflamatorii
- injecții cu aur, pentru tratamentul artritei
- antimalarice
- diuretice tiazidice
- fenotiazinele (un grup de medicamente tranchilizante cu acțiuni antipsihotice)
Unele substanțe
Există o legătură între contactul cu anumite substanțe chimice utilizate în dezvoltarea fotografiilor color și lichenul plat.
Lichenul plat poate face parte din sindromul Grinspan, un sindrom caracterizat prin hipertensiune arterială, diabet și lichen plat oral.
Simptome comune
Simptomele variază în funcție de locul afecțiunii. Primul atac poate continua timp de câteva săptămâni și chiar luni, în timp ce recurențele pot continua ani de zile, recidivele sunt mai frecvente în cazurile de lichen plat oral.
Când simptomele au dispărut, pe piele pot apărea pete maro sau gri, care sunt mai vizibile dacă pacientul are piele întunecată.
Simptomele asupra pielii
- erupția apare brusc și de obicei durează câteva luni. Există aglomerări sau modele de papule strălucitoare, ridicate, roșii / roz / purpuriu. Papulele sunt de aproximativ 3-5 milimetri în diametru.
- uneori există dungi albe pe papule, numite striaele lui Wickham.
- mâncărime intensă, mai ales noaptea.
- cele mai multe zone afectate sunt încheieturile, coatele, gleznele și partea inferioară a spatelui. Cu toate acestea, alte părți ale corpului pot fi afectate. Gambelele pot fi afectate de lichen plat hipertrofic (îngroșat), în timp ce axile ar putea fi afectate de lichen plat inelar.
Simptomele planului lichenal oral (afectează gura)
- dungile albe pe partea interioară a obrajilor, gingiile, limba și buzele pot fi, de asemenea, afectate.
- dungile nu sunt de obicei dureroase sau sa provoace mancarime.
- dungile albe sunt persistente (nu dispar).
- roșeață posibilă și vezicule ale gingiilor.
- ulcerul gurii, poate să se dezvolte și să reapară.
- uneori pacientii experimenteaza un gust metalic.
- gură uscată.
- alimentele picante, alimentele crocante și produsele din tomate pot exacerba simptomele.
Simptomele lichenului plat al penisului
- in jurul glandului (capul penisului) apar pălăriile în formă de inel sau alb.
- ele de obicei nu provoaca mâncărime.
- simptomele sunt asemănătoare cu aftoasele.
Simptomele lichenului plat ale vaginului și al vulvei
Vulva
Se dezvoltă dungi albe, similare cu cele care apar în gură. De obicei nu provoaca mancarime sau durere. Pielea poate fi roșie. Lichenul plat ereziv poate afecta buzele interioare (labia minora) și intrarea în vagin (introitus), mucoasa afectată fiind roșie.
Vaginul
Poate fi roșu. Scutul țesutului poate distorsiona forma vaginului. Lichenul plat poate afecta mai profund în interiorul vaginului, cauzând vaginită desquamativă. O descărcare apare atunci când celulele de suprafață din vagin se desprind. Vaginul erodat poate sângera cu ușurință atunci când este atins. Contactul sexual poate deveni dificil sau imposibil.
Lichenul plat follicaris (lichen planopilaris)
Acesta afectează zonele păroase, cum ar fi scalpul. Poate fi roșeață și iritație. Uneori există căderea părului, care poate fi permanentă.
Alte zone
Lichenul plat al anusului, canalului urechii, pleoapei și esofagului (toate extrem de rare). Lichenul plat ereziv este o afecțiune cronică, dureroasă care afectează membranele mucoase, în special gura și organele genitale.
Factorii de risc și diagnosticul
Lichenul plat poate afecta oamenii de orice vârstă sau rasă. Cu toate acestea, este mai frecventă printre:
- adulți de vârstă mijlocie.
- femei (lichen plat oral).
- pacienți cu afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita C sau ciroza.
După examinarea pielii și identificarea erupției caracteristice, un medic poate fi capabil să diagnosticheze lichenul plat la examinarea vizuală.
Alte forme de diagnostic includ:
Biopsie Punch
Medicul utilizează o unealtă circulară pentru a extrage un mic eșantion din straturile profunde ale pielii. Adesea, cusăturile sunt necesare pentru a închide rana. Eșantionul este examinat sub microscop pentru a confirma diagnosticul.
În cazul în care medicul este încă nesigur, pacientul poate fi contactat de un specialist în dermatologie.
În cazul lichenului plat oral, medicul dentist, de obicei, diagnostichează aceasta afectiune prin efectuarea unei biopsii.
Opțiunile de tratament
Lichenul plat nu este o afectiune dură. Cu toate acestea, atunci când afectează pielea, dispare, de obicei, în câteva luni (uneori poate dura până la 2 ani). Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor până când erupțiile cutanate se elimină.
Cazurile ușoare nu necesită tratament de către medic, cu excepția observațiilor periodice.
Tratamentul pentru cazuri severe de lichen planus poate include:
- antihistaminice, pentru a reduce mâncărimile.
- fototerapia, cu lumină ultravioletă.
- medicamente topice (aplicate pe piele):
Creme sau unguente steroide, acestea pot fi foarte eficiente în reducerea inflamației și roșeață. Medicamentul se aplică pe pete, acolo unde apar mancarimile. Atunci când petele isi schimbă culoarea pe maro sau gri, tratamentul trebuie să se oprească.
Imunosupresoare, uneori, cremele sau unguentele pot conține medicamente pentru reducerea răspunsului imun.
- corticosteroizi orali (tablete pentru steroizi), pentru cazuri mai severe sau când cremele și unguentele nu sunt suficient de eficiente.
- ciclosporină capsule sau comprimate de acitretin, acestea scad sistemul imunitar și uneori pot ajuta. Folosit numai în cazuri extreme.
- simptome orale, medicul poate prescrie pastile cu steroizi dacă simptomele ulcerului bucal sunt incomode.
- lichenul plat al membranelor mucosae, tratamentul este dificil de obținut și poate dura ani. Medicul poate prescrie corticosteroizi orali, precum și corticosteroizi topici.
Din fericire, lichenul plat oral cauzează probleme minime, iar tratamentul nu este de obicei necesar. Igiena orală este uneori slabă la pacienții cu dureri în gură, ceea ce face chiar mai importantă menținerea unei bune igiene orale.
Complicații
După ce erupția a dispărut, pot apărea semne permanente maronii sau gri pe piele, cu cât este mai întunecată pielea pacientului, cu atât vor fi mai vizibile. Leziunile persistente ale pielii și ulcerul la nivelul gurii pot crește ușor riscul de apariție a cancerului.